Creatieve programma’s in zorg en welzijn

De kunst van het ouder worden

Levensverhalen in de dagelijkse zorg

Een inspirerende aanpak voor medewerkers, vrijwilligers en bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en hun familie.

Prettig oud worden

Om prettig oud te worden, is aandacht voor ervaringen en herinneringen belangrijk. Ervaringen delen geeft plezier. Het biedt mogelijkheden voor nieuw contact en geeft energie. Maar bovenal helpt het om te blijven wie je bent. Een bezorgde moeder, een leuke oma, een betrouwbare apothekersassistente een attente vriendin. En fan van Grace Kelly en het Nederlands elftal.

Plezierig werken

Het delen van levenservaringen en verhalen helpt medewerkers om met een nieuwe blik naar de bewoners en hun naasten te kijken. Geen grijze duiven, maar een huis vol fotomodellen, trouwe echtgenoten en amateurvoetballers. Het biedt handvatten om die zorg te bieden die het beste bij de bewoner past. Het zorgt voor meer plezier in het werk, een stimulerende werkomgeving en een prettige samenwerking met de familie.

Klik op de foto’s voor een vergroting

Hoe? Praktisch, inspirerend en laagdrempelig

Bureau Kwiek en V&VN ontwikkelden met steun van ZonMw een inspirerende aanpak om de levenservaringen van bewoners een plek te geven in de dagelijkse zorg. En medewerkers te ondersteunen bij het in gesprek gaan met de bewoner. ‘De kunst van het ouder worden’ is een scholingstraject waarin medewerkers in de zorg samen kunnen optrekken en elkaar enthousiasmeren. De ‘Kunst van het ouder worden’ is een succesvolle mix tussen heden en verleden, richt zich op het hele team en gaat sterk uit van eigen mogelijkheden en ideeën van de deelnemers.

Ontwikkeld in samenwerking met De Preva en Frankeland

Kwiek ontwikkelde het concept ‘De kunst van het ouder worden’ met De Preva (Den Haag) en Frankeland (Schiedam). Inmiddels is het programma al in meer dan tien zorgorganisaties uitgevoerd.

Klik hier voor een uitgebreid verslag van het traject in verpleeghuis De Preva

Brochure

Download de brochure  ‘De kunst van het ouder worden’ (PDF)

Meer weten?

Het programma ‘De kunst van het ouder worden’ is een traject op maat dat we in overleg met u jullie als zorgorganisatie samenstellen. Wil je daar meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.