Creatieve programma’s in zorg en welzijn

Kennis maken?

Benieuwd wat Kwiek voor je zorgorganisatie kan doen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gratis Kwiekbekje of Ethiekbekje ontvangen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Samen een levenskastje maken; Laat zien wie je bent

Blijven wie je bent.
Ook als je ouder wordt of ziek bent.

Niet makkelijk.
Zeker niet als je woont in een zorginstelling en afhankelijk bent van anderen. Hoe kun je blijven wie je bent? Wat is daar voor nodig? Als je dat zelf niet meer kan, wie kan je daarbij ondersteunen?

Ook voor zorgverleners is het soms zoeken. Ieder mens is immers uniek en verdient een unieke benadering. Maar hoe doe je dat? Hoe weet je wat voor iemand echt belangrijk is? Daarvoor moet je iemand kennen. Zijn of haar levensverhaal kennen.  Nog steeds de lerares kunnen zien of de bakker, in plaats van de morrende, oude grijze duif, of de stille man in de rolstoel.

Steeds meer organisaties zoeken naar methoden en technieken om de zorg nog beter af te stemmen op het individu. Zorg, waarbij de mens met zijn eigen aardigheden en mogelijkheden centraal staat. Met zijn goede en slechte eigenschappen. En zijn ervaringen, wensen en dromen. Maar soms ook met ziekte of gebreken. En dat hele ‘pakket mens’ heeft zorg nodig.

Persoonsgerichte zorg is een voortdurende zoektocht naar passende zorg, samen met de cliënt en zijn familie.

Maar dan moet je de cliënt wel kennen…

Aandacht voor het levensverhaal en de levensvragen van cliënten is daarbij essentieel. Jacolien de Jong en Patricia van den Brink van Bureau Kwiek ontwikkelden daarom een methodiek om het levensverhaal van cliënten zichtbaar te maken en zo persoonsgerichte zorg te versterken. Geschikt voor de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de GGZ. Geen droge theorie. Dat brengt niemand in beweging.  Creativiteit en inspiratie des te meer!

Levenskastjes; laat zien wie je bent
Centraal in onze aanpak staat het samen maken van een levenskastje. Een kastje vol foto’s, voorwerpen, kleuren en materialen die iets zeggen over de maker. De levenskastjes brengen in beeld wat de cliënt belangrijk vindt en helpen zo de medewerkers in hun zoektocht naar passende zorg en ondersteuning.

Bijzondere verhalen, bijzondere samenwerking
Familie wordt actief betrokken in de aanpak. Laat zien wie je bent, is het motto. ‘Samen het leven in beeld brengen is al een prachtig proces’, vertelt Jacolien. ‘Dit roept herinneringen op. Mensen gaan, als ze dat nog kunnen, kleuren, plakken en knippen. Met elkaar ontstaan er prachtige kunstwerken. Bijzonder zijn de verhalen die tijdens deze middag spontaan gedeeld worden. Dat kan een ander licht werpen op hun persoonlijkheid. Vaak verliezen mensen een deel van hun identiteit op het moment dat zij naar een instelling verhuizen. Hun eigenheid verdwijnt. Samen dit kastje samenstellen, maakt hen weer meer mens. Weer een individu.’ Patricia vult aan: ‘We betrekken ook de familie bij het proces. Zij hebben vaak waardevolle informatie, foto’s, brieven of voorwerpen die verwerkt worden in het kastje. Door samen aan de slag te gaan leren de bewoners, familie en de zorgverleners elkaar ook direct beter kennen. Een waardevolle basis voor een goede samenwerking. ‘

De methodiek
‘Drie bijeenkomsten; dat is ideaal. De eerste met de zorgverleners. Graag willen we dat zij ook een eigen kastje maken. Zo ervaren zij hoe het is om na te denken over leven en identiteit. Dat levert vaak mooie momenten op’, zo vertelt Patricia. De tweede bijeenkomst is met de bewoners, de zorgverleners en de familie samen. Jacolien: ‘Met foto’s, voorwerpen en herinneringen die door de bewoners en de familie aangeleverd worden, maken zij een persoonlijk kastje.’ Op de derde en laatste bijeenkomst met alle zorgverleners wordt de vertaalslag gemaakt. Hoe kunnen we, met de informatie die we nu hebben, de bewoners betere en meer persoonlijke zorg verlenen? is dan de centrale vraag.

Win-win-situatie
De levenskastjes van Bureau Kwiek helpen het levensverhaal van cliënten zichtbaar te maken.  ‘Een etage van je leven’ als hulpmiddel voor persoonsgerichte zorg. En een garantie voor bijzondere ontmoetingen met familie en naasten. Zo sla je mooi twee vliegen in een klap.

Meer weten? Neem contact op met patricia@bureaukwiek.nl

Of kijk hier voor meer informatie

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *