Creatieve programma’s in zorg en welzijn

Kennis maken?

Benieuwd wat Kwiek voor je zorgorganisatie kan doen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gratis Kwiekbekje of Ethiekbekje ontvangen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Grenzen dicht? Bekjes open!

De speelse ‘bekjes’ van Bureau Kwiek helpen ieder gesprek op gang. Het Kwiekbekje om elkaar beter te leren kennen. Het Ethiekbekje om in gesprek te gaan over dagelijkse dilemma’s in het werk. Succes verzekerd. De bekjes maken sinds kort ook in Europa furore. Speciaal voor ENIEC (European Network on Intercultural Elderly Care) ontwikkelde Kwiek the Chatterbox als opwarmer voor het jaarcongres. Patricia van Bureau Kwiek, zelf lid van ENIEC,  vertelt over haar ervaring met de Chatterbox.

Kun je zomaar een grap maken?

Als lid van Eniec ontmoet ik eenmaal per jaar de andere leden. Ik ben op zoek naar kennis en verbinding.

Maar het Engels en een vreemd soort ongemak houden mij tegen. Wat zeg ik tegen een Turkse bestuurder? Kan ik zomaar een grap maken tegen een Hongaarse hoogleraar? Hoe wissel ik ervaringen uit met een Duitse projectleider?

Ik heb behoefte aan dit netwerk. Juist in deze tijd waarin Europa zijn grenzen sluit. En er zo weinig tolerantie is voor afwijkende ideeën en wensen. Maar door mijn ongemak praat ik alleen met mijn Nederlandse collega’s. Maar ja, die ken ik al. Hoe zet ik de volgende stap?

Veel verschillen, 1 ‘drive’

De leden van ENIEC komen uit heel Europa. Van Finland tot Turkije. Van Estland tot Spanje. De leden werken in verpleeghuizen, op universiteiten en in buurten. Ze zijn zorgprofessionals, bestuurders, trainers en beleidsmedewerkers. Ze zijn jong en oud.  Wat ons bindt is de drive om oudere migranten een tolerante omgeving te bieden met oog, respect en begrip voor hun wensen, behoeften en mogelijkheden.

De chatterbox helpt!

Gelukkig opende het ENIEC-congres dit jaar met de Chatterbox. De Chatterbox is een vouwspelletje en gespreksopener in één. Japanse origami met een knipoog. Met Engelstalige vragen voor een bont internationaal gezelschap. Om elkaar beter te leren kennen en in gesprek te gaan over zaken die er echt toe doen.

En het werkt!  Met de Chatterbox vallen direct internationale verschillen direct weg. Wat blijkt:  ons ‘peper en zoutvaatje’  kennen ze ook in Finland. En in Zweden. En in ….

Het toeval bepaalt de vraag. Daar hoef ik zelf niet meer over na te denken. Weg is de angst voor het Engels. Binnen twee minuten heb ik een goed gesprek. Net als de anderen om mij heen. Ik hoor veel gelach en zie dat hier en daar een traan wordt weggepinkt. Deze open sfeer blijft het hele congres. Kennis uitwisselen gaat mij ineens een stuk makkelijker af. Nu weet ik weer waarom dit netwerk in deze tijd zo belangrijk is. Verbinding en dialoog. Zelfs met de grenzen dicht!

Ons Chatterbox “congresbekje” slechtte alle taaldrempels op het jaarcongres van ENIEC…
(klik op de foto’s voor vergroting)

2 reacties

  1. Harry Mertens schreef:

    Wat een mooie, warme en eerlijke beschrijving. Het was een bijzonder ervaring, ook voor iemand die meestal nogal wat schroom moet overwinnen om enthousiast mee te doen.

  2. Patricia van den Brink schreef:

    Dank je wel Harry!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *